Cu ce ne umplem ziua, luna, viata…

 

Cu ce ne umplem ziua, luna, viata…

Cand ora a inceput, fara sa spuna un cuvant, profesorul a luat un borcan mare si gol, l-a asezat pe catedra si apoi l-a umplut cu pietre mari. I-a intrebat pe studenti daca borcanul este plin si acestia au convenit ca era.

Profesorul a luat atunci o cutie cu pietricele pe care le-a turnat in borcan, scuturandu-l usor. Pietricelele au umplut golurile dintre pietrele cele mari. I-a intrebat din nou pe studenti daca borcanul era plin, iar acestia au fost de acord ca era.

Profesorul a luat dupa aceea o cutie cu nisip pe care l-a turnat in borcan. Firesc, nisipul a umplut de tot borcanul. I-a intrebat din nou pe studenti cum statea treaba, iar acestia au raspuns in cor: „pliiin!”.

Profesorul a scos de sub catedra bautura sa preferata pe care a turnat-o in borcan umplandu-l de aceasta data definitiv. Studentii au ras.

– Acum, a spus profesorul, dupa ce hohotele s-au domolit, as dori sa intelegeti ca acest borcan reprezinta viata voastra. Pietrele mari reprezinta lucrurile importante pentru voi: familia, educatia, sanatatea, copiii, prietenii, si ca daca totul ar fi pierdut in afara de acestea, viata voastra ar fi tot plina. Pietricelele sunt celelalte lucruri care conteaza pentru voi: serviciul, casa, masina, pasiunile voastre, iar nisipul e restul lucrurilor marunte.

Daca veti incepe cu nisipul, a continuat el, nu veti mai avea unde sa puneti pietrele cele mari, importante si nici chiar toate pietricelele. La fel si in viata, daca iti irosesti tot timpul si energia pentru lucrurile mici, nu vei avea niciodata timp pentru lucrurile importante pentru tine.

Acorda atentie lucurilor importante pentru fericirea ta: investeste in educatia ta, invata sa gatesti, fa-ti controale medicale,  vei avea suficient timp sa asculti muzica ta preferata. Ai, in primul rand grija de pietrele cele mari, ele conteaza cu adevarat.Stabileste-ti prioritatile, restul e doar nisip.

Unul dintre studenti a ridicat mana interesandu-se ce reprezenta bautura. Profesorul a zambit:

– Ma bucur ca intrebi asta, ea vrea sa arate ca, oricat de plina ar parea viata ta, e loc intotdeauna pentru a iesi impreuna cu un prieten drag, sa bei ceva!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.